Secţia Ştiinţe ale Naturii

This slideshow requires JavaScript.


Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Municipal Mediaş a fost înfiinţată în anul 1961 şi are la bază colecţii formate şi donate de personalităţi ale oraşului, la începutul secolului al XIX-lea.

Prima colecţie donată de medicul Daniel Gotlieb Scheindt, în anul 1835, a fost cea de roci şi minerale. Interesul localnicilor pentru ştiinţele naturii s-a manifestat apoi în anul 1843 prin iniţiativa dascălului Andreas Gräser de a înfiinţa un Cabinet de ştiinţele naturii. Primele colecţii au fost destinate, în principal elevilor gimnaziului local, făcând parte din Museum Alt-Mediasch, care funcţiona pe lângă liceul german.

Îmbogăţirea patrimoniului cultural s-a făcut pe baza unor achiziţii, donaţii dar şi în urma cercetărilor de teren efectuate de specialişti ai muzeului. Astfel, în prezent inventarul secţiei cuprinde un număr de 3991 de bunuri culturale, aparţinând următoarelor diviziuni patrimoniale: mineralogie, petrografie, paleontologie, botanică, entomologie, ornitologie, ihtyologie.
Datorită spaţiului restrâns de care dispune muzeul, valorificarea expoziţională a patrimoniului secţiei se face prin intermediul expoziţiilor temporare.

Expoziţia secţiei de Ştiinţele Naturii

„Diversitate şi culoare în lumea fluturilor”

Expoziţia temporară propune vizitatorului o incursiune în lumea efemerelor dar frumoaselor creaturi zburătoare şi are ca scop promovarea şi valorificarea expoziţională a unei mici părţi din colecţia de lepidoptere a muzeului. Exemplarele expuse au făcut parte din colecţia specialistului timişorean dr. Friederich König şi numără peste 800 de fluturi, din care 200 sunt fluturi exotici.

După o introducere puţin didacticistă în care este integrat ordinul Lepidoptera în cadrul regnului animal, se clarifică probleme legate de înmulţirea, hrănirea şi modalităţile de apărare specifice fluturilor. Având în vedere faptul că 97% din speciile de fluturi care trăiesc în România sunt specii nocturne, o parte a expoziţiei este dedicată acestora.

Sunt expuşi de asemenea fluturi aparţinând unor specii pe cale de dispariţie şi protejate prin lege, cum sunt cei din familia Papillionidae: Zerynthia polyxena, Zerynthia cerisyi, Parnassius apollo. Bine reprezentate sunt şi familiile de Geometridae, Nymphalidae, Arctiidae, Pieridae şi Zygaenidae. Nu lipseşte din expoziţie nici fluturele Cap de mort (Acherontia atropos – fam. Sphingidae).

Fluturii exotici, deosebit de frumoşi datorită desenului şi culorilor de pe aripi sunt interesanţi pentru că populează habitate îndepărtate sau greu accesibile cum ar fi pădurile ecuatoriale ale Africii, zone din Malaezia, China, America de Sud, Japonia, India. Impresionanţi datorită mărimii lor sunt fluturii aparţinând familiei Saturnidae, consideraţi uriaşii lumii fluturilor: Attacus edwardsi, Caligula similia, Antheraea mylitta.

Fluturii, vieţuitoare fragile, strâns legate de habitatul în care trăiesc, sunt reali bioindicatori ai calităţii mediului respectiv.

Conservator Diana Macarie

Advertisements